Hitri vodnik za posodabljanje WordPressa – zakaj in kako posodobiti

Posodobitev WordPress vtičnikov
5 min branja

Dejstvo je, da je WordPress priljubljen sistem za upravljanje vsebine, ki uporablja odprtokodno programsko opremo za pomoč uporabnikom pri preprostem urejanju blogov in spletnih strani. Tako kot katera koli druga programska oprema se tudi WordPress redno posodablja, da sledi naraščajočim potrebam uporabnikov. Ekipa pri WordPressu nenehno posodablja osnovne funkcije WordPressa ter redno odpravlja napake in objavlja varnostne posodobitve. Če želite ohraniti svoje spletno mesto WordPress v brezhibnem stanju, morate tudi vi izvejati te spremembe v svoji inštalaciji WordPressa.

Zakaj bi morali posodobiti WordPress?

Ti preprosti koraki vam bodo pomagali, da bo vaša namestitev programa WordPress posodobljena:

  1. Pomemben previdnostni ukrep pred posodabljanjem WordPressa: vedno varnostno kopirajte svoje WordPress speltno stran, preden naredite večje spremembe. Sama posodobitev WordPressa običjano poteka povsem brez težav. Vendar se kaj hitro lahko pojavijo težave s temami in vtičniki. Pri spletni strani z aktivirano neuradno oblikovno temo in s številnimi vtičniki je posodabljanje lahko tvegano, če obstaja kakšna nezdružljivost, zato vedno varnostno kopirajte.
  2. Poglejte dnevnik sprememb, da boste razumeli, kaj se spreminja: če ne potrebujete funkcije, se lahko odločite, da ne posodobite svojega WordPressa.
  3. Preizkusite posodobitve na klonirani različici svojega spletnega mesta: na ta način boste vedeli, ali obstaja kakšna nezdružljivost med vašo namestitvijo WordPressa in posodobitvijo, ki jo poskušate izvesti. In če se zgodi, da se karkoli pokvari, se lahko lotite odpravljanja težav, preden začnete s spremembami.
  4. Namestite želene posodobitve: Upoštevajte, da ko gre za varnostne posodobitve, nimate veliko izbire in jih boste morda vseeno morali namestiti.
  5. Pregled: Preglejte svoje spletno mesto, zlasti tiste funkcije, ki so bile posodobljene.
duplicator WordPress vtičnik za migracijo
Na voljo je več odličnih orodij za enostavno kloniranje strani

Posodabljanje WordPress-a

WordPress lahko nastavite tako, da se samodejno posodablja z majhnimi delčki kode, ali pa se odločite za posodobitve z enim klikom.

Posodobitev z enim klikom

WordPress ima vgrajen sistem, ki vas obvesti vsakič, ko je na voljo posodobitev. Videli ga boste na nadzorni plošči, ko se prijavite v WordPress.

Wordpress posodobitev preko nadzorne plošče

Če nimate navade redno se prijavljati na svoje spletno stran, se morda niti ne zavedate posodobitev.

Samodejne posodobitve

WordPress je privzeto nastavljen tako, da samodejno posodablja manjše spremembe, predvsem varnostne popravke, tako da zanje sploh ne boste vedeli. Vendar to ne velja za večje posodobitve.

Vendar pa nimajo vsi radi samodejnih posodobitev kadarkoli. Vedno namreč obstaja tveganje, da posodobitev morda ne bo združljiva s katerim od vtičnikov ali temo na vašem spletnem mestu. Možno je tudi, da ne želite aktivirati funkcije, ki je bila dodana s posodobitvijo, ali pa preprosto želite več nadzora nad tem, kar je v vaši namestitvi.

Če je temu tako, lahko omogočite/onemogočite samodejne posodobitve ali jih prilagodite tako, da veljajo le za manjše izdaje/večje posodobitve, tako da spremenite datoteko wp-config.php.

Teme in vtičniki

Tako kot posodobite WordPress, lahko posodobite tudi teme in vtičnike. Če so na voljo posodobitve, boste obveščeni v Nadzorna plošča > Posodobitve. Posodobite jih lahko z enim klikom.

Posodobitev WordPress vtičnikov

Samodejne posodobitve tem in vtičnikov so privzeto onemogočene. Če jih želite omogočiti, lahko dodate filtre v datoteko functions.php teme ali vtičnika. Avtorji tem in vtičnikov se lahko odločijo tudi za samodejne posodobitve.

Če želite samodejno posodobiti svoje teme in vtičnike, preprosto dodajte ta del kode v datoteko functions.php svoje teme ali v vtičnik.

add_filter( ‘auto_update_plugin’, ‘__return_true’);
add_filter( ‘auto_update_theme’, ‘__return_true’);

Posodobitve tem ali vtičnikov tretjih oseb bodo najverjetneje na voljo v mapi, ki jo boste morali prenesti. Deaktivirajte staro različico, naložite novo različico v mapo in nato znova aktivirajte vtičnik.

Vendar, če uporabljate vrhunske Premium teme ali vtičnike, pa imajo ti pogosto vgrajeno možnost posodobitev preko nadzorne plošče.

Nekaj pomebnih točk, na katere je dobro opozoriti

Child Themes / Podrejene teme: Ko se odločite za posodobitev teme, bodo vse prilagoditve, ki ste jih morda naredili v nadrejeni temi, izgubljene. To se ne zgodi, če za izvajanje prilagajanja uporabljate podrejeno temo. Če pa uporabljate podrejeno temo, boste morali spremljati izdane posodobitve za temo in jih posodobiti ročno.

Preverjanje posodobitev vtičnika: Če niste prepričani o posodobitvi vtičnika, lahko sledite temu popolnemu vodniku Ask WP Girl.

Samodejne posodobitve z uporabo vtičnika: z vtičnikom Easy Updates Manager lahko vklopite tudi samodejne posodobitve za večje posodobitve jedra, tem in vtičnikov. To je tvegano, še posebej, če niste vešči odpravljanja težav. Vendar pa se glede na število aktivnih namestitev (300.000+) vtičnika mnogi uporabniki WordPressa odločijo za metodo samodejnega posodabljanja.

vtičnik Easy Updates Manager

Ta vtičnik preglasi vse nastavitve, povezane s posodabljanjem. Omogoča vam upravljanje vseh posodobitev – večjih in manjših posodobitev jedra WordPressa, tem in vtičnikov, razvojnih posodobitev, posodobitev prevodov in nekaterih vtičnikov tretjih oseb. Prav tako skrije vašo različico WordPressa v nogi.

Za zaključek

Ko naslednjič vidite obvestilo o posodobitvi v WordPressu, ga ne prezrite. Oglejte si dnevnik sprememb, da boste razumeli, kaj se spreminja, in s posodobitvijo WordPressa zagotovite varnost in zanesljivost svojega spletnega mesta.

Potrebujete pomoč poznavalca?

V kolikor imate kakšno vprašanje oziroma potrebujete pomoč ali podporo pri uporabi WordPress spletne strani, se dogovorite za posvet.

Kako prikazati več kot 20 elementov na seznamih na WordPress nadzorni plošči?
Predhodna objava

WordPress – število prikazanih elementov na stran

Naslednja objava

20+ osnovnih kontrolnih točk za vzdrževanje WordPressa

Optimizacija za iskalnike (SEO)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve