Kako razveljaviti spremembe v WordPressu

3 min branja

Vsi delamo napake. Zgodi se, da smo neke spremembe prehitro uveljavili, vsebino nenamenoma izbrisali, objavili besedilo z napakami.

WordPress nam na srečo omogoča obnovitev, razveljavitev sprememb in vrnitev na prejšnje stanje objave ali strani.

Kako razveljaviti spremebe v WordPressu

Včasih bomo želeli kakšno objavo v WordPressu narediti zasebno za interno urejanje ali preprosto zagotoviti, da ni na voljo javnosti. WordPress ima vgrajeno funkcijo, ki nam omogoča, da katero koli objavo ali stran označimo kot zasebno, zaščiteno z geslom ali neobjavljeno.

Zasebno: pričnemo z ustvarjanjem nove objave v WordPressu. Na zaslonu urejevalnika objav (zgoraj desno) bomo videli možnost za Vidnost. Privzeto stanje bo glasilo »Javno«. Kliknimo Uredi in preklopimo na »Zasebno«.

Zaščiteno z geslom: pričnemo z ustvarjanjem nove objave v WordPressu. Na zaslonu urejevalnika objav (zgoraj desno) bomo videli možnost za Vidnost. Privzeto stanje bo glasilo »Javno«. Kliknimo Uredi in preklopimo na »Zaščiteno z geslom«. Določimo geslo; uporabniki bodo morali vnesti to geslo, ko bodo poskušali videti stran.

Neobjavljeno: Če pa želimo v celoti preklicati objavo, jo lahko vrnemo v stanje osnutka v urejevalniku objav, tako da si ogledamo Status. Kliknimo Uredi in povrnimo objavo v osnutek.

Kako razveljaviti objavo ali spremembo strani z zgodovino revizij

WordPress ima vgrajeno funkcijo, ki samodejno shrani objave kot revizijo ali kadar koli uporabnik shrani objavo ali stran. Funkcija samodejnega shranjevanja samodejno shrani vsakih 60 sekund kot novo revizijo objave. Stare shranjene podatke zamenjajo nove vsakih 60 sekund ali vsakič, ko uporabnik pritisne Shrani. Funkcija samodejnega shranjevanja deluje tako za prispevke kot za strani.

Kako delujejo samodejna shranjevanja?

Kot že omenjeno, funkcija samodejnega shranjevanja shrani “posnetek” našega napredka, ko pišemo ali urejamo objavo oziroma stran. Cilj je preprečiti kakršno koli znatno izgubo podatkov v primeru zaustavitve računalnika ali izgube internetne povezave.

V klasičnem urejevalniku samodejno shranjevanje shrani našo vsebino vsakih 60 sekund. V urejevalniku Gutenberg WordPress (Block editor) pa se naše spremembe shranijo vsakih 10 sekund.

Samodejno shranjevanje se od revizij razlikuje po tem, da se ustvari samodejno in ne ročno s klikom na Posodobi ali Shrani osnutek. Poleg tega bomo našli samo eno samodejno shranjevanje na stran ali objavo; funkcija po reviziji omogoča več shranjenih revizij.

Kaj pa varnostne kopije?

Pri večjih spremembah na WordPress spletni strani se včasih lahko pojavijo nepričakovani rezultati. Če želimo razveljaviti večje spremembe, je v nekaterih primerih najboljša rešitev povrnitev na prejšnjo varnostno kopijo.

Pri večini ponudnikov spletnega gostovanja, se varnostna kopija našega spletnega mesta ustvari in šifrira za shranjevanje vsakih 24 ur. Po potrebi lahko shranimo tudi ročne varnostne kopije – na primer, ko čez dan izvajamo znatne spremembe. Do teh varnostnih kopij bomo lahko dostopali prek svojega uporabniškega portala in jih uporabili za povrnitev spletnega mesta WordPress na starejšo različico.

Lahko pa za razveljavitev sprememb seveda uporabimo vtičnik za varnostno kopiranje. Vtičniki, kot so ManageWP, VaultPress, Duplicator PRO… arhivirajo našo zgodovino WordPressa in nam omogočajo povrnitev na staro varnostno kopijo.

Ne glede na to, ali se odločimo za načrt upravljanega gostovanja ali vtičnik za WordPress, bomo morali za brezhibno delovanje plačati mesečno ali letno naročnino. Denar, porabljen za varnostno kopijo, se prej ali slej izplača.

Nazadnje ne pozabimo, da uporaba varnostne kopije za razveljavitev sprememb pomeni razveljavitev vsega, kar smo storili od ustvarjanja te varnostne kopije. Kot taka bi morala biti ta možnost rezervirana za najslabše možne scenarije, na primer ko stran po posodobitvi vtičnikov ne ne deluje več.


  Potrebujete pomoč poznavalca?

  V kolikor imate kakšno vprašanje oziroma potrebujete pomoč ali podporo pri uporabi WordPress spletne strani, se dogovorite za posvet.

  So preproste spletne strani primerna rešitev za posel?
  Predhodna objava

  Ali so preprosta spletna mesta primerna za podjetja in posel?

  Naslednja objava

  SEO Optimizacija spletne strani: pot do uspeha

  SEO Optimizacija spletne strani: pot do uspeha

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

  Nastavitve zasebnosti shranjene!
  Nastavitve zasebnosti

  Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

  Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

  Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

  Onemogoči vse storitve
  Omogoči vse storitve