Spletno gostovanje

Spletno gostovanje je storitev zakupa prostora na ponudnikovem strežniku ( konkretneje na trdem disku ponudnikovega strežnika ), ki je dostopen preko interneta.

Vsaka spletna stran mora biti nekje shranjena. Spletno gostovanje je poenostavljeno rečeno, spletni prostor, kjer je vaša spletna stran shranjena.

Ta prostor se nahaja na zmogljivem računalniku, imenovanem strežnik. Strežnik je, da lahko obiskovalcem streže spletne strani, stalno priključen na internet in mora biti posebej strojno in programsko opremljen, da bi zagotovil optimalno delovanje gostujočih spletnih strani.

Strežnik je torej skoraj običajen računalnik, le da ima prevej več luč ter je seveda bistveno bolj zmogljiv in zanesljiv kot domači računalnik. Strežniki so shranjeni v posebnih prostorih, imanovanih DATA CENTER, kjer je poskrbljeno za nemoteno delovanje in vse vidike varnosti. Takšni centri so odlično zaščiteni pred vremenskimi vplivi (strele, padavine), v njih ohranjajo idealno temperaturo in vlažnost, tam pa najdemo tudi zaposlene v “belih haljah”, ki bedijo nad delovanjem. V svetovni splet so povezani preko izjemno zmogljivih povezav.

Vrste spletnih gostovanj

Vrste spletnega gostovanja

 • Deljeno gostovanje / Shared hosting

  Ta vrsta gostovanja je najbolj razširjena in je cenovno tudi najbolj ugodna. V praksi gre za strežnik, ki gosti večje število spletnih gostovanj, različnih uporabnikov, s svojimi računi. Skupaj si delijo strojne vire, povezavo, IP. Najboljša primerjava je z življenjem v stolpnici.

 • VPS gostovanje / Virtual Private Server

  Pri VPS (Virtual Private Server – virtualni privatni strežnik) gostovanju gre za najem virtualnega strežnika s katerim upravljamo sami in je namenjeno bolj izkušenim uporabnikom z določenim znanjem operacijskih sistemov.

 • Namensko gostovanje / Dedicated hosting

  Pri t.i. Dedicated strežnikih odpade potreba po delitvi strežniških kapacitet z drugimi uporabniki, kot je to navada pri spletnem gostovanju. Tako je celotna strojna oprema namenjena le vam, da izkoristite vse njene potencijale.

 • Gostovanje v oblaku / Could hosting

  Cloud gostovanje je gostovanje, ki uporablja vire večih strežnikov. To v praksi pomeni, da spletna stran uporablja vire večih virtualnih strežnikov, ki poskrbijo za vse vidike same strani. Obremenitev je uravnotežena, za varnost je poskrbljeno, strojni viri pa so na voljo po potrebi. Grozd strežnikov imenujemo oblak.

 • Reseller gostovanje

  Reseller gostovanje je nekakšen pristop bele etikete pri prodaji storitev gostovanja. Najemniku omogoča, da ponuja pakete gostovanja, ne da bi imel v lasti dejansko opremo ali tehnično znanje. Namesto tega jim ponudnik gostovanja dovoli preprodajo svojih storitev pod imenom podjetja ali pod lastno blagovno znamko.

Glavne vrste spletnega gostovanja
Možnost spletnega gostovanja in vzdrževanja

Spletno gostovanje za naročnike

Ob izdelavi spletne strani vam ponudim tudi spletno gostovanje. Vse kar morate ob tem še storiti, je registracija oz. naročilo domene pri ustreznemu ponudniku.

Ponudba spletnega gostovanja v Sloveniji

V kolikor s svojo spletno stranjo nagovarjamo predvsem lokalne obiskovalce, potem si je vsekakor dobro urediti spletno gostovanje pri slovenskih ponudnikih. 

Tržni deleži ponudnikov spletnega gostovanje v Sloveniji

Kot navaja spletna stran HostAdvice, je vodilni ponudnik Domenca (verjetno v kombinaciji s ponudbo sestrskega ponudnika Domovanje.com), sledi NEOSERV.

Sam med domačimi ponudniki priporočam NEOSERV, kjer je podpora resnično odzivna in učinkovita, sama ponudba gostovanja pa zelo korektna in strojno vsekakor primerno zmogljiva, ter HITROST.com, ki preverjeno nudi res odlično razmerje med ceno in zmogljivostjo gostovanja.

priporočilo

neoserv

Med najhitrejšimi in najugodnejšimi v Sloveniji - in svetu!

Hitrost.com

Gostovanje domene na TURBO zmogljivih LITESPEED strežnikih v Sloveniji.
ponudba spletnega gostovanja v Sloveniji

Kaj je domena?

Domena je spletni naslov, ki vaše potencialne obiskovalce usmerja na vašo spletno stran ali poenostavljeno, tisto, kar obiskovalec vtipka v naslovno vrstico brskalnika.

Bolj tehnično

Spletno mesto je prostor na strežniku, kjer se nahaja vaša spletna stran. Vsak strežnik pa potrebuje IP naslov, ki ga predstavlja. Na vaše spletno mesto torej kaže IP naslov. IP naslovi vsebujejo samo številke in si z njimi ne moremo veliko pomagati. Nemogoče bi si jih bilo zapomniti. Zato obstajajo domene, ki so sestavljene iz znakov abecede, števil in vezaja. Domene predstavljajo IP naslov v lepši znakovni obliki.

Ko želite javno objaviti svojo spletno stran potrebujete spletno gostovanje in domeno.

Domene so različne ter vedno sestavljene iz imena (npr. tovarna, google …) in izbrane končnice (.si, .com …). Domeno registriramo pri enem od registrarjev, običajno za obdobje enega leta.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve