Koliko časa traja do izboljšanja uvrstitve v Googlu?

Kako dolgo traja do izboljšanja uvrstitve v Googlu?
5 min branja

Zakaj traja šest mesecev, da se spletna stran uvrsti? Kar pogosto vprašanje. Večinoma je tako, da zakasnitev zna trajati kar od 10 do 20 tednov, preden se pozicije začnejo izboljševati v rezultatih iskanja. Izjema je le bolj viralna vsebina – če uporabniki signalizirajo, da je vsebina pomembna in jih veliko to stori, se lahko rezultati iskanja izboljšajo tudi v nekaj urah. Na žalost ne bo vsaka vsebina postala viralna. Kakšna sveža vsebina ima lahko sicer zelo hiter učinek, vendar se kaj lahko zgodi, da hitro tudi izzveni.

Zato kar pozabimo na velike SEO obljube – doseganje pozicij na Googlovi prvi strani zahteva čas. Iskalniki so se namreč razvili v nadvse inteligentne sisteme, ki pri ocenjevanju spletne strani ali vsebine upoštevajo na stotine dejavnikov. Noben svetovalec ali podjetje za SEO vam tako ne more natančno napovedati, kdaj se bo vaše spletno mesto uvrstilo med 10 najboljših rezultatov.

Obstajajo pa pojasnila, kako delujejo uvrstitve pri iskanju in zakaj skoraj vedno traja toliko časa, da pride do vidnih sprememb uvrstitev pri iskanju.

Nekaj razlogov in ugibanj, zakaj je za doseganje trajnostnih uvrstitev v iskanju potreben čas.

Kako dolgo traja do izboljšanja uvrstitve v Googlu?

Google in Bing služita svojim uporabnikom, ne vam

Glavna skrb ponudnika iskalnika so njegovi uporabniki, ne vi ali katero koli drugo podjetje, ki se bori za mesto na prvi strani. Cilj iskalnika je zagotoviti najboljšo uporabniško izkušnjo svojim iskalcem; to pomeni prikaz najustreznejših in visoko kakovostnih rezultatov za vsako iskalno poizvedbo. Tako Bing kot Google opazujeta, kako se ljudje odzivajo na vsebino, preden se odločita, kako vidna naj bo ta vsebina v rezultatih. Tudi če je vsebina zelo SEO optimizirana, pa mora še vedno biti ustrezna kontekstu iskanja.

Zato Google vsako vsebino oceni na podlagi več kot 200 faktorjev razvrščanja in zagotovi, da se med prvih 10 uvrstijo samo strani najboljše kakovosti.

Najboljši način, da pridete na prvo stran, je, da se uskladite z Googlovim ciljem, ki je služiti svojim uporabnikom. Vendar ne gre le za odlično vsebino; v poštev pridejo tudi drugi dejavniki SEO. Kombinacija teh dejavnikov zahteva čas – zato so potrebni meseci, da izboljšamo uvrstitev bodisi s SEO optimizacijo ali kampanjo za upravljanje spletnega ugleda (ORM).

Starejši imajo prednost

Starost določene strani ali domene močno vpliva na njeno uvrstitev v iskanju. Glede na študijo Ahrefs je povprečna starost prvih 10 rezultatov iskanja v Iskanju Google 2+ leti. Ista študija kaže, da se manj kot 5 % strani, mlajših od 1 leta, uvrsti med prvih 10.

Jasno je, da postaja s staranjem stran v Googlovih očeh bolj verodostojna in vredna zaupanja. Zato je zelo malo verjetno, da bi se popolnoma nova vsebina ali spletno mesto začelo uvrščati takoj, ko je objavljeno, razen če ga je objavila zelo znana blagovna znamka ali publikacija – ali če postane viralno.

Ciljanje na prave ključne besede zahteva raziskavo

Raziskovanje ključnih besed je eden od stebrov SEO in čeprav se je z leti močno razvilo, je še vedno ključni dejavnik pri določanju vaše uvrstitve pri iskanju.

Enostavno ne morete ustvariti vsebine, če nimate pravih ključnih besed za ciljanje.

Raziskovanje ključnih besed je zdaj bolj namenjeno ciljanju na določeno temo in z njo tesno povezano terminologijo, zahvaljujoč Googlovemu algoritmu RankBrain, ki razvršča vsebino na podlagi tematske ustreznosti.

Zaradi teh sprememb je raziskava ključnih besed postala bolj izpopolnjena in zamudna dejavnost.

Ustvarjanje kakovostne vsebine zahteva čas

Minili so dnevi, ko smo lahko ustvarjali članke s 500 besedami za spletno mesto in se še vedno uvrščali na prvo Googlovo stran. Ko gre za SEO, ni več nadomestka za kakovostno vsebino. To je eden od Googlovih glavnih premislekov pri ocenjevanju in razvrščanju vsebine. Druga študija, ki jo je izvedel Ahrefs, je pokazala, da se povprečna vsebina na prvi strani prikaže za približno 1000 iskalnih izrazov. To pomeni, da bo daljša vsebina pogosto boljša od kratke (tanke) vsebine. Da pa se stran uvrsti z velikim številom izrazov, pomeni, da morajo iskalniki preizkusiti vsebino z veliko različnimi ljudmi in sorodnimi iskanji. Zato lahko traja nekaj časa, da se stran dvigne na vrh za veliko število izrazov.

Gradnja povezav ni tako preprosta kot nekoč

Skoraj vsi vemo, da ko spletno mesto dobi povratne povezave z drugih zanesljivih spletnih mest, jih Google šteje kot zaupanje v kakovost vaše vsebine. Več povezav kot ima vaše spletno mesto, višje se boste uvrstili … na splošno.

Še pred nekaj leti pridobitev visokokakovostnih povezav ni bila velika težava. Vendar ima Google zdaj nekaj zelo strogih smernic glede ustvarjanja povezav in kršitev katerega koli od teh pravil lahko povzroči kazni s strani iskalnika. Najpogostejša kazen je ignoriranje povezave. To je nevidna Googlova kazen, a zelo učinkovita.

Sodobno ustvarjanje povezav je dolg in dolgočasen proces, ki vključuje ustvarjanje vsebine, gostujoče bloganje, ozaveščanje in odnose z vplivneži. Seveda je za vse to potrebno veliko časa in truda.

Družbeni mediji prav tako vplivajo na uvrstitev

Pri uvrstitvah v iskalnikih ne gre več le za vaš položaj v Googlu. Študije kažejo, da imajo socialni signali tudi ključno vlogo pri določanju vaše uvrstitve pri iskanju. Obseg deljenja vaše vsebine na družbenih medijih in dolžina socialnih pogovorov, ki jih ta sproži, neposredno vplivata na vaš položaj na straneh z rezultati iskalnika.

Družbena omrežja vplivajo tudi na čas, ki je potreben, da se vsebina uvrsti med rezultati iskanja.

Povzetek

Bodimo potrpežljivi. SEO je dolgoročna naložba, ki zahtevata veliko začetnega dela, preden se lahko vaše spletno mesto začne uvrščati med prvih 10. Na SEO morate gledati kot na stalno naložbo in ne kot na enkratno opravilo. V večini primerov bo trajalo mesece, preden boste začeli opažati rezultate svojih SEO prizadevanj. Po tem, če so temelji vaše SEO strategije močni, lahko vaša uvrstitev eksponentno raste.


Potrebujete pomoč poznavalca?

V kolikor imate kakšno vprašanje oziroma potrebujete pomoč ali podporo pri uporabi WordPress spletne strani, se dogovorite za posvet.

Kako uporabiti ChatGPT za WordPress?
Predhodna objava

Kako uporabiti ChatGPT za WordPress?

Naslednja objava

Kako predložiti svojo spletno stran iskalniku Google (deluje leta 2023)

vpis domene v Google console

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve