Kako predložiti svojo spletno stran iskalniku Google (deluje leta 2023)

vpis domene v Google console
5 min branja

Če želimo, da bo naše spletno mesto dolgoročno uspešno, moramo poskrbeti, da bo dobro uvrščeno med zadetki v iskalnikih.

Preden pa nas zaskrbi sama uvrstitev, pa se moramo prepričati, da iskalniki – v našem primeru Google – sploh vedo, da vaše spletno mesto obstaja.

Tu je kratek vodnik o tem, kako svoje spletno mesto predložiti Googlu, da jo bo ta res indeksiral in uvrstil med zadetki.

A najprej se vprašamo, ali svoje spletno mesto sploh predložiti iskalnikom ali ne.

Ali moram svoje spletno mesto predložiti iskalnikom?

Iskalniki uporabljajo spletne bote (pajke) za iskanje novih povezav na obstoječih spletnih mestih. Ko bot najde uporabno povezavo, ne glede na to, ali gre za določeno stran na spletnem mestu ali povsem novo spletno mesto, doda povezavo v indeks iskalnika. Ta proces se nenehno dogaja, kar pomeni, da bi morali iskalniki sami najti našo spletno stran.

Vendar pa obstaja nekaj razlogov, zakaj svoje spletno mesto iskalnikom ročno predložiti:

  • Sami nadziramo, kaj se iskalniki naučijo. Ročna predložitev spletnega mesta pomeni, da lahko zagotovite, da iskalniki prejmejo pomembne informacije o posodobitvah vsebine in drugih spremembah spletnega mesta.
  • Zagotovimo, da rezultati iskalnika odražajo vaše najnovejše posodobitve vsebine. Zemljevide spletnih mest tudi pogosteje preverjajo roboti kot običajne strani spletnih mest, zato predložitev zemljevida spletnega mesta zagotavlja, da bodo posodobitve vsebine pravočasno indeksirane.
  • Dobimo več priložnosti za izboljšanje svojega spletnega mesta. Ko registriramo svoje spletno mesto pri Googlu ali Bingu, bomo pridobili dostop do orodij, ki nam lahko pomagajo izboljšati naše spletno mesto.

Še več, postopek traja le nekaj minut, zaradi česar je eden najlažjih načinov za izboljšanje vašega SEO.

Predložitev spletne strani iskalnikom (po korakih):

Kako najti svoj zemljevid spletne strani?

Če želimo svoje spletno stran predložiti iskalnikom, moramo imeti pripravljeno povezavo do zemljevida spletnega mesta. Če uporabljamo WordPress, je privzeta lokacija za to https://vasadomena.si/wp-sitemap.xml ali https://vasadomena.si/sitemap.xml. Preprosto dodamo razširitev /wp-sitemap.xml URL-ju domače strani in našli jo bomo.

Nekateri vtičniki, kot sta Yoast SEO ali Rank Math, lahko spremenijo lokacijo našega zemljevida spletne strani za izboljšanje varnosti in SEO optimizacijo. Če uporabljamo enega od teh vtičnikov, lahko zemljevid spletnega mesta običajno najdemo v območju z nastavitvami vtičnika. Nekateri vtičniki imajo lahko tudi ločeno lokacijo, imenovano Nastavitve zemljevida spletne strani

Kako predložiti svojo spletno stran Googlu

Prvi korak: prijavimo se v Google Search Console

Edini način, da svoje spletno stran ročno predložimo Googlu, je uporaba Google Search Console. Za to se lahko prijavimo na povezavi Google Search Console in s klikom Začni zdaj:

Orodja in poročila storitve Search Console

V kolikor še nismo prijavljeni v Google, se bomo morali prijaviti. Za to lahko uporabimo obstoječi račun ali ustvarimo novega.

Ko se prijavimo, bomo pozvani, da vnesemo svojo domeno (brez predpone) ali URL (s predpono). Priporoča se, da vnesemo celoten URL, saj ga je lažje preveriti.

vpis domene v Google console

Nato bomo morali potrditi lastništvo svojega spletnega mesta. Najlažji način za to je z oznako HTML.

Drugi korak: predložimo svoje spletno mesto Googlu

Nato odpremo povezavo Zemljevidi spletnih mest v stranski vrstici našega računa Google Search Console in dodamo URL zemljevida mesta v ponujeno območje. Kliknimo Pošlji, da svoj zemljevid spletnega mesta uradno pošljemo Googlu.

vpis spletnega zemljevida v google konzolo

Tretji korak: predložimo spletno stran Googlu

V nekaterih primerih strani morda ni na zemljevidu spletnega mesta. Morda bomo ugotovili, da strani preprosto niso indeksirane.

Če želimo poslati te posamezne strani Googlu, vnesimo celoten URL v vrstico za pregled URL-jev na vrhu našega računa Google Search Console in pritisnimo Enter. Google bo nato preiskal svoje indekse in vam povedal, ali je stran indeksirana in, če ni, zakaj ni bila indeksirana:

predložimo spletno stran Googlu v indeksiranje

Kliknimo Zahtevaj indeksiranje in Google bo preiskal to stran ter jo uvrstil v indekse.

Četrti korak: preizkusimo URL v živo

Zadnji korak pri predložitvi spletnega mesta iskalnikom je preizkus URL-ja, da se prepričamo, ali je na voljo Googlu/ali je indeksiranje dovoljeno. To lahko storimo tako, da odpremo Google Search Console in v orodje za pregledovanje URL-jev vnesemo URL svojega spletnega mesta in nato pritisnemo Enter.

Ko se informacije o strani naložijo, bomo blizu zgornjega desnega kota strani opazili gumb PREIZKUSI OBJAVLJENI URL. Kliknemo in Google bo pregledal stran za težave:

pregled URL-ja v google konzoli

Po nekaj minutah bomo videli rezultate skeniranja. To nam bo pokazalo, ali je spletno mesto na voljo Googlu in ali je primerno za izboljšave, kot so izrezki funkcij. Če Google Search Console pokaže napake, kliknemo na sezname napak, da si ogledamo več podrobnosti in lahko odpravimo težave.

Google Search Console pregled URL-ja
Kako dolgo traja do izboljšanja uvrstitve v Googlu?
Predhodna objava

Koliko časa traja do izboljšanja uvrstitve v Googlu?

Naslednja objava

Kako dodati slikovne datoteke SVG v WordPress

Kako dodati slikovne datoteke SVG v WordPress

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve