Pogoste (začetniške) napake pri delu z WordPress-om

Pogoste (začetniške) napake pri delu z WordPress-om
6 min branja

WordPress je kot CMS sistem odlična izbira tako za izkušene kot začetnike. Ne zahteva znanja programiranja, je SEO zelo optimiziran (iskalnikom prijazen) ter je enostaven za upravljanje. 

Pogoste (začetniške) napake pri delu z WordPress-om

Pa vendar, sistem ni imun na napake, te se ne dogajajo samo začetnikom, pač pa tudi izkušenim. In te napake so:

1. Ne spremenimo Trajne povezave

Pri delu z WordPressom nikakor ne smemo mimo trajnih povezav / Permalink. Kot pove že naziv, gre za nekaj trajnega. Torej, ko jih enkrat nastavimo, naj jih ne bi več spreminjali. 

V kolikor, pa se odločimo strukturo povezav vseeno spremeniti, pa to storimo pod Nastavitve > Trajne povezave. Izberemo želen prikaz povezave, a sprememba pomeni, da tudi iskalniki ne bodo več našli naše strani, saj imajo v indeksu star url. Kar na koncu prinaša nepriljubljeno 404 sporočilo o napaki, in tej si želimo izogniti, če se le da. 

2. Ne posodabljamo sistema, teme in vtičnikov

Posodabljati WordPress, teme in vtičnike zna biti kar zahtevno opravilo. Še posebej, ko vse deluje brezhibno, se nam posodobitve ne zdijo vedno smiselne, saj lahko naletimo tudi na težave z nekompatibilnostjo. 

A redno posodabljanje WordPressa, oblikovne teme in vtičnikov je eno najpomembnejših opravil, ki jih spletna stran zahteva. Posodobitve ne prinašajo samo nove funkcionalnosti, pač pa odpravljajo tudi hrošče in krpajo varnostne težave. Saj, zadnje kar si želimo, je okužena ali ugrabljena spletna stran. 

3. Namestimo preveč vtičnikov

Samo v WordPress-ovem imeniku najdemo več kot 15 tisoč vtičnikov, z zelo različnimi funkcijami. Zdi se, da najdemo vtičnik za skoraj vsako potrebo, ki si jo omislimo. A vse to ni brez cene. 

Ne samo, da bomo morali vse te vtičnike redno posodabljati, obstajajo tudi še dodatna tveganja, kot je upočasnjeno delovanje, zaradi delovanja večjega števila vtičnikov, ki pa tudi niso vsi kvalitetno sprogramirani. 

Samo en slabo izbran vtičnik, lahko “sesuje” celotno stran. Zato vsekakor skrbno izbiramo vtičnike, s katerimi bomo obogatili naš WordPress.  

4. Uveljavljanje sprememb brez uporabe “child” teme

Ko enkrat za svojo WordPress spletno stran izberemo in namestimo želeno oblikovno temo, as morebiti ta v osnovi povsem zadovolji. Lahko pa si prej ali slej omislimo nekatere spremembe. A preden se lotimo spreminjanja same teme, je prav, da to zastavimo z uporabo ti. “child” teme, kjer hranimo le spremembe, pri tem pa osnovna tema ostaja nespremenjena. Tako ob posodobitvah ne bomo izgubili sprememb. 

Na voljo je precej navodil, kako ustvariti “child theme”, poslužimo pa se lahko tudi ustreznega vtičnika. 

Mimogrede, na voljo nam je tudi orodje Prilagodi, kje lahko učinkovito dodajamo manjše oblikovne CSS spremembe. 

5. Neustrezno brisanje starejših vsebin

Eno pogostejših napak je brisanje starih prispevkov in strani. Te resda morebiti ne opravljajo več svoje naloge in brisanje se zdi ustrezna rešitev. 

A težava nastane, ker jih imajo iskalniki te strani v svojem indeksu, kar pomeni, da bodo v primeru brisanja pripeljali na zloglasno 404 stran. Tako da se moramo brisanja lotiti previdno in ustrezno pripraviti preusmeritve. 

6. Ne izbrišemo privzete vsebine. 

Ko namestimo WordPress, nam le ta ustvari vzorčno strani in pozdravni prispevek. Tako da nikar ne pozabimo na brisanje teh vsebin. 

7. Nismo optimizirali velikosti slik za nalaganje v splet.

Zaradi slik je vsebina bolj privlačna, vendar večja velikost datoteke pomeni, da lahko nalaganje traja dlje. Počasno nalaganje spletnega mesta lahko vpliva na uporabniško izkušnjo in morda lahko izgubite promet. Če je vaša stopnja obiskov ene strani – odstotek uporabnikov, ki takoj zapustijo vaše spletno mesto – visoka, bodo iskalniki, kot je Google, vaše spletno mesto kategorizirali kot zlonamerno ali vsiljeno. Ta kategorizacija lahko zniža avtoriteto in uvrstitev vaše domene.

Ko stisnete svoje slike, v bistvu zmanjšate velikost datoteke, da optimizirate čas nalaganja. Če želite optimizirati svoje slike za WordPress, uporabite Photoshop ali drugo programsko opremo za urejanje, da stisnete svoje fotografije, preden jih naložite na spletno mesto. Druga rešitev je namestitev dodatka za stiskanje slik. Ta vtičnik bo samodejno optimiziral slike. Priljubljeni vtičniki v tej kategoriji vključujejo EWWW Image Optimizer, Optimole in ShortPixel Image Optimizer.

8. Uporaba privzetega uporabniškega imena (admin)

Ko začnete uporabljati WordPress, samodejno ustvari privzeto uporabniško ime. Privzeta uporabniška imena so za hekerje predvidljiva, s pomočjo katerih lahko hekerji enostavno izvedejo napad s surovo silo na vaše spletno mesto in lahko ukradejo vaše podatke za prijavo, da nadzorujejo vaše spletno mesto.

Ker vam WordPress med namestitvijo omogoča spreminjanje uporabniškega imena, je pomembno, da ustvarite naključno uporabniško ime s kombinacijo številk, črk in posebnih znakov, skupaj z močnim geslom. To bo povečalo splošno zaščito vašega spletnega dnevnika. Prav tako lahko po namestitvi WordPressa spremenite skrbniško uporabniško ime za WordPress.

8. Uporaba (pre)več kompleksnih kategorij in oznak

WordPress uporabnikom omogoča ustvarjanje več kategorij in oznak. Z uporabo te možnosti začetniki blogerji WordPress ustvarijo številne kategorije, ki uporabnikom povzročajo težave pri krmarjenju od ene objave do druge na vašem spletnem mestu. Navsezadnje to vpliva na čas nalaganja vašega spletnega mesta in uporabniki vaše spletno mesto takoj zapustijo. Vedno poskušajte omejiti oznake in kategorije za svoje objave in obiskovalce zadržati na svojem spletnem mestu dlje časa.

9. Neredno varnostno kopirajte svojega spletnega mesta

Obstaja več WordPress blogerjev, ki naredijo veliko napako, ker ne ustvarijo varnostne kopije svojega spletnega mesta. Izkušeni hekerji potrebujejo le nekaj minut, da vdrejo v vaše spletno mesto, in ko se to zgodi, izgubite nekaj let trde besede (ki ste jo vložili v to, da je vaše spletno mesto postalo priljubljeno) v samo nekaj sekundah. Včasih se vaše spletno mesto zruši zaradi prevelikega prometa, težav s strežnikom ali drugih tehničnih napak.

10. Zanemarjanje SEO nastavitev

Ko namestite WordPress, vam omogoča, da robotom iskalnikov preprečite indeksiranje vašega spletnega mesta. Obstaja veliko WordPress novincev, ki tega ne preverjajo. Zato njihove strani iskalniki nikoli ne indeksirajo.

Obstaja tudi primeri, ko se celotno spletno mesto se deindeksira ob poskusu preoblikovanja. SEO nastavitve WordPress začetniki večinoma ne upoštevajo. Preprosto lahko uporabite dober vtičnik za WordPress SEO in ta bo poskrbel za težave, povezane z SEO. Za svoje spletno mesto morate sestaviti kakovosten Meta opis, da ga bodo Google in drugi iskalniki prebrali in lahko uvrstili vaše spletno mesto v svoj indeks.

11. Ne nastavimo Google Analytics

Nadzorna plošča WordPress ne zadošča za podrobne vpoglede v vaše spletno mesto. Ne morete spremljati različnih dejavnosti na svojem spletnem mestu, dokler ne uporabljate storitve Google Analytics. Ko uporabljate to orodje, lahko preprosto spremljate promet na svojem spletnem mestu, opazujete vedenje obiskovalcev na vašem spletnem mestu in lahko ustrezno oblikujete ključne besede, da pridobite več prometa na svojem spletnem mestu.

Vsekakor se velja potruditi in izogniti navedenih začetniških napak pri delu z WordPressom. Pa veselo ustvarjanje!

Spletno gostovanje v Sloveniji – tržni deleži ponudnikov
Predhodna objava

Spletno gostovanje v Sloveniji – tržni deleži ponudnikov

Naslednja objava

Omnibus za WooCommerce

Omnibus vtičniki za WooCoomerce

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve