20+ osnovnih kontrolnih točk za vzdrževanje WordPressa

Optimizacija za iskalnike (SEO)
12 min branja

Ne glede na to, ali ste začetnik ali izkušen skrbnik spletne strani, je vzdrževanje WordPressa zagotovo področje, na katerega se morate osredotočiti, v kolikor želite izboljšati svojo spletno stran.

Enostavno ne smete izdelati WordPress spletne strani in jo pustiti, da obstane; potrebujete proaktiven pristop pri ohranjanju svoje spletne strani v odlični formi.

Pri tem nam je lahko v pomoč kontrolni seznam za vzdrževanje WordPressa, da tako lažje zagotovite, da vsak del vašega WordPress spletnega mesta deluje kot naoljen. V nasprotnem primeru bodo stvari postale mučne in izgubili boste veliko časa, še posebej, če spletna stran poganja tudi vaš posel.

Toda najprej, zakaj vzdrževanje WordPressa?

Zakaj vzdrževanje WordPressa?

Upravljanje WordPress spletnega mesta je delo za polni delovni čas, v nasprotju s pogostim mnenjem, da ga morate preprosto nastaviti in naj pozabiti. Stvari se ob nepričakovanih trenutkih lahko zalomijo in vaša odgovornost je, da težave odpravite. Ustvariti morate varnostne kopije, posodobiti svoje spletno mesto in preprosto nadaljevati.

Če pa vaše spletno mesto ustvarja tudi prihodke, pa si sploh morete privoščiti, da bi stvari dolgo časa ostale nenadzorovane. Še posebej v tem primeru je kontrolni seznam za vzdrževanje WordPressa nujen. Vsekakor ne želite izgubiti svojega spletnega mesta zaradi hekerjev ali izgubiti posla, ker slab dizajn spletne strani odganja potencialne stranke.

Zakaj vzdrževanje WordPressa?

Ključni elementi kontrolnega seznama za vzdrževanje WordPressa

1. Obiščite svoje spletno mesto

Obisk vaše spletne strani kot obiskovalec vam omogoča, da opazite napake, ko se pojavijo. Velja, da se večina od nas zatakne na skrbniški nadzorni plošči in le redko pogledamo na sprednji del strani.

V idealnem primeru obiščite svoje spletno mesto vsak dan in po možnosti v različnih napravah, da hitro opazite težave z zasnovo, vsebino in še veliko več. To bi morali storiti najprej, še preden pomislite na druge vidike vzdrževanja WordPressa. In trajalo bo samo minuto.

2. Ustvarite podrejeno temo WordPress / Child theme

V kolikor bistveno spreminjamo svojo WordPress oblikovno temo, je pomembno, da svoje spletno stran zgradite z uporabo podrejene teme. Če tega še niste storili, čim prej ustvarite podrejeno temo. Preprost razlog je, da s tem lahko ohranite svoje spremembe po meri, ko posodobite nadrejeno temo.

S pomočjo Google iskalnika se najde veliko enostavnih navodil za kreiranje Child them oziroma podrejene teme.

3. Posodobite jedro WordPressa

Glede na to, da smo se s tem pravkar dotaknili občutljive teme varnosti spletnega mesta, kaj če redno poskrbite, da bodo negativci zelo težko vdrli na vaše spletno mesto? Ne pozabite, vzdrževanje WordPressa zajema vse od varnosti do oblikovanja, SEO in še veliko več.

Da bo vaša WordPress spletna stran zdrava, je posodobitev na najnovejšo različico WordPressa vaša prednostna naloga. Na vašo srečo je večina varnostnih popravkov avtomatskih. Kadarkoli pride do večje posodobitve, na nadzorni plošči prejmete iztopajoče sporočilo. S klikom lahko posodobite na najnovejšo različico WordPressa.

4. Posodobite teme in vtičnike

Če imate nameščeno podrejeno temo, ni pomislekov, ko gre za posodobitev vaše teme. Kliknite povezavo za posodobitev in končali ste. Enako velja za vaše vtičnike; posodabljajte vse. To krepi varnost in učinkovitost vašega spletnega mesta.

Poleg tega se znebite vseh neuporabnih tem in vtičnikov na svojem spletnem mestu. Kljub temu brisanje tem in vtičnikov ni dovolj, svojo bazo podatkov morate naknadno optimizirati z uporabo vtičnika WP Optimize. Upoštevajte, da je optimizacija vaših baz podatkov samo po sebi postavka na vašem kontrolnem seznamu vzdrževanja WordPressa.

Pred posodobitvijo seveda ne pozabite na izdelavo varnostne kopije – več o korakih posodobitve WordPressa >

5. Optimizirajte hitrost nalaganja strani

Ker govorimo o optimizaciji spletne strani, si lahko vzamete nekaj minut za hitrost nalaganja strani? Obstaja ena stvar, za katero ljudje nimajo časa, in to je počasno nalaganje spletnih mest. Z orodji, kot so GTmetrix, Pingdom Tools in Google Page Speed Insights, redno preverjajte, kako deluje vaše spletno mesto.

Ta orodja vam običajno ponujajo predloge, kako popraviti tisto, kar upočasnjuje vaše spletno mesto. Vendar pa so nekatere rešitve samo za tehnično podkovane med nami. Za nas ostale navadne ljudi, zmanjšajmo velikost naših slik z WP Smush.it, izberimo odlično gostovanje in uporabljajmo omrežja za dostavo vsebine (CDN), kot je StackPath (prej MaxCDN).

6. Ustvarjanje rednih varnostnih kopij

Tudi meni se je zgodilo, da na začetku nisem imel kontrolnega seznama za vzdrževanje WordPressa ter sem pustil nekaj vzorčnih spletnih mest brez nadzora in posledično so mi vdrli. In ker se vse inštalacije bile nameščene na istem strežniku, so se okužbe zlahka preselile z vzorčnih mest na ostala moja spletna mesta.

Ob tem sem imel tudi pomanjkljivo strategijo varnostnega kopiranja. In ker so bile vse moje varnostne kopije na istem računu spletnega gostovanja, se je zgodilo, da je se okužba razširila tudi tja. Na kratko, svoje spletne strani sem moral zgraditi iz nič. In se za vedno naučil, kako pomembna je zanesljiva varnostna strategija.

Dandanes obstaja nekaj zanesljivih rešitev za varnostno kopiranje, vključno z blogVault, VaultPress in vtičniki BackupBuddy, UPDraftPlus, Duplicator in drugimi. Shranite varnostne kopije, ker niti ne potrebujete pomoči hekerja, da gre na vašem spletnem mestu kaj narobe.

7. Preverite nedelujoče povezave

Verjetno je minilo precej časa, odkar ste zadnjič na svoji spletni strani preverili nedelujoče povezave. Brez slabe vesi, niste edini. Vendar pa so nedelujoče povezave resničen in še kako pomemben problem. Nedelujoče povezave pomenijo izgubo povezav, to pa pomeni izgubljene SEO točke in slabšo uporabniško izkušnjo.

Ročno preverjanje nedelujočih povezav vam bo speklo možgane, zato med drugim potrebujete orodja, kot sta vtičnik Broken Link Checker in W3C Link Checker.

8. Ustvarite/spremenite svojo stran 404

Nedelujoče povezave vodijo na strana z napakami 404, torej stran, namenjena sporočanju obiskovalcem, da kar koli iščejo, ni na voljo. Vendar si izgube obiskovalce ne smemo privoščiti. Dajte no, uporabnik je pokazal resne namene, zato poskrbimo, da najdejo kar iščejo na naši spletni strani.

Če uporabljate privzeto stran 404, ki je priložena vaši temi WordPress, verjetno obiskovalce pošiljamo na precej neugledno stran. Najmanj kar lahko je dodajanje možnosti, kot so povezave do drugih strani, zemljevid spletnega mesta ali iskalno polje, lahko spodbudi bralca, da se poda naprej. Na voljo je kar nekaj dobrih 404 vtičnikov za WordPress.

Ustvarite/spremenite svojo stran 404

9. Optimizacija za iskalnike (SEO)

Zelo pomemben del tega kontrolnega seznama za vzdrževanje WordPressa. Odlična strategija za optimizacijo iskalnikov vam bo pomagala zablesteti v rezultatih iskanja Google. SEO je veliko stvari, zato se temu verjetno večina spletnih skrbnikov izogiba. Vendar pa lahko preprosto poskrbite za večino osnovnih SEO z uporabo vtičnika, kot je Yoast SEO.

10. Redno objavljajte

Biti aktiven je dobro, se vam ne zdi? Vzpostavite reden urnik objav, vendar se osredotočite na kakovost, saj nima smisla polniti svojega spletnega dnevnika z neuporabnimi vsebinami.

11. Izberite odlično spletno gostovanje

Res je, težko se je znajti v vsej ponudbi spletnega gostovanja. A dobro je, če vemo, da je stran vedno mogoče prenesti k drugemu ponudniku. Upoštevajte pa, da je smiselno zakupiti primerno gostovanje, nikor ne potrebujemo predobrega, če ti ni potrebno, recimo da poganjamo zelo obiskano trgovino.

V kolikor vaši obiskovalci pretežno prihajajo iz Slovenije, potem je prav, da si gostovanje naročite lokalno, seveda pa je zelo dobre ponudbe moč najti tudi na različnih lokacijah po Evropi. Lokacij zunaj EU ne priporočam, saj bo težava hitrost, tu pa so pomisleki tudi okrog varovanja vaših podatkov (GDPR). Osebno priporočam neoserv in Hitrost.com.

12. Uporabite edinstveno uporabniško ime in močna gesla

Ne boste verjeli, koliko nepooblaščenih poskusov prijave se vsak mesec nabere, četudi je naša stran slabše obiskana.

Brez varnostne rešitve, kot so Wordfence, iThemes Security ali Sucuri, boste prej ali slej zagotovo tarča vsiljivcev. Tudi brezplačne varnostne rešitve za WordPress so povečini zgledno zmogljive in povsem dovolj.

13. Ne pozabite na varnost

Najslabše, a najbolj priljubljeno geslo in uporabniško ime – v tem vrstnem redu – sta »12345« in, prav ste uganili, »admin«. Obstaja nekaj, kar je znano kot napadi s surovo silo oziroma Brute force attack. Zlonamerni hekerji bodo na vašem obrazcu za prijavo brskali po ogromni zbirki podatkov znanih kombinacij uporabniškega gesla, dokler jim ne uspe..

In uganite, kaj se zgodi, če uporabite »admin« in kakšno šibko geslo. Tako je, vržete se s prestola in kaj hitro lahko vaša spletna stran prične s “prodajo” Viagre… WordPress je opremljen z indikatorjem moči gesla, kar pomeni, da lahko ustvarite zelo močna gesla, a kaj, ko smo tako leni.

In seveda ne, nikoli ne uporabljajte »admin« kot skrbniško uporabniško ime. Če pa že uporabljate »admin«, se preprosto prijavite na nadzorno ploščo WP in se pomaknite do Uporabniki. Ustvarite novega uporabnika s skrbniškimi vlogami. Pripišite vso vsebino temu novemu uporabniku. Odjavite se in se znova prijavite z novim uporabnikom. Izbrišite starega »admina«.

14. Preizkusite odzivnost na različne naparave / Responsiveness

Odzivno spletno oblikovanje je nekoč predstavljalo prihodnost spletnega oblikovanja. Danes je odzivno spletno oblikovanje v bistvu tisto, kar imenujemo spletno oblikovanje. Potrebujete popolnoma odzivno in mobilnim napravam prijazno temo WordPress, ki izgleda in odlično deluje na vseh napravah.

15. Preizkusite obrazce

Obrazci naj bi delovali, a če jim to ne uspeva, zakaj bi jih sploh imeli na spletni strani? Ne služijo estetskemu namenu, sploh ne. Obrazci so namenjeni obiskovalcem, ki vas želijo kontaktirati. Enostavno ne smemo samo ustvariti obrazca, ga postaviti na svoje spletno stran s kratko kodo in nato zapustiti. Preizkusite to čudo, vendar.

Med postopkom boste morda opazili, da vaše spletno mesto ne pošilja pošte, kar je tako pogosta težava, ko jo moramo odpraviti. Zagotovite, da lahko prejmete e-pošto s svojega spletnega mesta, kadar koli vas potencialna stranka kontaktira. Izdelava kontaktnega obrazca je preprosta. Na voljo je veliko dobrih in enostavnih vtičnikov za obrazce.

Optimizacija za iskalnike (SEO)

16. Povežite svoje spletno mesto z Google Search Console

Google Search Console, prej znan kot Google Webmaster Tools, je odličen vir analitike iskanja za vaše spletno mesto. Je lahko nekakšno rešilno orodje, saj med drugim zberete veliko informacij, vključno z dohodnimi povezavami, napakami pri iskanju po vsebini, najpogostejšimi poizvedbami, najpogostejšimi stranmi in varnostnimi težavami.

Povežite to z informacijami, ki jih zberete s storitvijo Google Analytics in imeli boste trdne temelje za svojo naslednjo marketinško kampanjo. Iz analitike prometa lahko zberete veliko informacij o vaši ciljni publiki.

17. Ustvarite profile na družbenih medijih

Čeprav to s tehničnega vidika nima nobene zveze z vašim spletnim mestom WordPress, je pomembno, da socialne profile obravnavate kot razširitev vaše strani ali blagovne znamke.

18. Dodajte gumbe za skupno rabo na družabnih omrežjih

Skupaj s profili v družabnih omrežjih poskrbite, da boste dodali gumbe za skupno rabo na družabnih omrežjih, tako da lahko uporabniki preprosto delijo vašo vsebino s svojimi prijatelji in skupnostmi. Spet, za ta namen je na voljo veliko odličnih vtičnikov za WordPress.

19. Dodajte naročnino na e-novice

Poštni seznam si je dobro ustvariti veliko preden začnete. Če pa ste začeli brez poštnega seznama, kot mnogi od nas, pa tudi še ni vse izgubljeno. Z uporabo številnih vtičnikov lahko enostavno dodate naročnino na e-novice. Eden bolj znanih je MailChimp for WordPress.

Na voljo so vam tudi številne druge storitve e-novic. Med drugim govorimo o rešitvah, kot so sendinblue, GetAResponse, AWeber in Constant Contact. Ne pozabite, da je e-poštno trženje vaša najučinkovitejša strategija.

20. Preverite svojo spletno stran

Po izdelavi spletne strani je bistveno zagotoviti, da vse deluje po pričakovanjih. To vključuje preverjanje vseh virov, ki sestavljajo vaše spletno mesto. To pomeni, da preverite kodo HTML, CSS in vse druge skripte, ki poganjajo vaše spletno mesto.

Svoje spletno mesto lahko preprosto preverite (in posledično popravite) z orodjem, kot je W3C Markup Validation Service. Orodje za preverjanje veljavnosti oznak vam omogoča, da natančno določite vse napake v vaši oznaki. Orodje preveri veliko potencialnih napak, ki bi lahko poslabšale zasnovo in funkcionalnost vašega spletnega mesta.

21. Ustvarite zemljevid spletnega mesta

Kar zadeva iskalnike, je zemljevid spletnega mesta prehod do vaše vsebine. Imeti zemljevid spletnega mesta, ki opisuje vaše strani, je zelo pomembno. Če ustvarite in pošljete zemljevid spletnega mesta, bo vaša vsebina hitreje najdena in indeksirana. Izkoristite lahko vtičnik Yoast SEO ali vtičnik XML Sitemaps.


Nedvomno obstaja še veliko drugih elementov, čeprav manjših, ki jih je treba vključiti v kontrolni seznam vzdrževanja WordPressa. Toda zgornji nasveti so kar odličen začetek!

Vzdrževanje WordPressa je sestavni del. Če imate spletno mesto WordPress, se ne morete izogniti odgovornosti za vzdrževanje.


Potrebujete pomoč poznavalca?

V kolikor imate kakšno vprašanje oziroma potrebujete pomoč ali podporo pri uporabi WordPress spletne strani, se dogovorite za posvet.

Posodobitev WordPress vtičnikov
Predhodna objava

Hitri vodnik za posodabljanje WordPressa – zakaj in kako posodobiti

Naslednja objava

Kako uporabiti ChatGPT za WordPress?

Kako uporabiti ChatGPT za WordPress?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve